bju-eska-jaro-m (8 of 14)

Prvomájový dort

Zítra je konečně první máj a snad bude i krásně. Napadlo mě, že by bylo hezké dostat kromě pusy ještě dort, protože v tom je přece spousta lásky! Tak pečtě, smějte se a mějte se rádi!

P.S.: Děkujeme Honzovi Zimovi a malé Maye za fotku!

Na focení jsem připravila korpus jen z poloviční dávky do formy ve tvaru „donutu“. Jestli chcete mít opravdu velký dort, udělejte těsto z plné dávky podle níže vypsaných ingrediencí. Recept na korpus nám věnovala šéfcukrářka z Esky Vojtěška Šteflová. Děkujeme!

Doba přípravy: 35 minut + 40 minut pečení

Na korpus (dortová forma s průměrem cca 28 cm):
8 dobrých vajec
300 g třtinového cukru
100 ml slunečnicového oleje
280 g prosáté hladké mouky
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu.

Na tvarohový krém:
80 g změklého másla
80 g cukru moučka – podle chuti můžete přisladit
3 žloutky pokojové teploty
500 g dobrého tučného tvarohu
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu

Na ozdobení:
125 g borůvek
125 g malin
jedlé kvítí
… a cokoliv dalšího co máte rádi!

1. Předehřeju si troubu na 170 °C a připravím těsto na korpus. Dortovou formu vymažu olejem a vysypu ji krupicí nebo hrubou moukou. Do mixéru dám vajíčka a cukr a vyšlehám je do pevnější nadýchané pěny. Můj KitchenAid to zvládne zhruba za 5 minut při stupni 10. Pak uberu na výkonu mixéru a nastavím ho na nejpomalejší rychlost. Pomalu přilévám slunečnicový olej a pak po lžících přisypávám prosátou hladkou mouku a citrónovou kůru. Hotové těsto naliju do připravéné formy a vložím ho do vyhřáté trouby. Korpus se peče zhruba 40 minut. Před vyndáním píchnu špejlí do středu těsta, abych se ujistila, že je piškot dobře upečený.

2. Na tvarohový krém si nejprve vyšlehám změklé máslo s cukrem. Pak přidám žloutky a znovu vše vyšlehám do hladkého žlutého krému. Nakonec přidávám po lžících tvaroh. Krém by měl mít pevnější strukturu, aby nesklouzával z dortu. Jeho konzistenci udává druh tvarohu, jaký použijete, proto tvaroh přidávejte raději postupně. Hotový krém podle chuti dosladím.

3. Upečený korpus si podélně rozkrojím na půl nebo na třetiny podle jeho velikosti. Občas mažu piškot i troškou marmelády, záleží, co kluci zrovna chtějí. Pak přijde vrstva krému a ovoce a takhle až nahoru! Vrchní vrstvu krému posypu jedlým kvítím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *